Me teimme sen

Likka piirteli koko lapsuutensa. Oppi piirtämään ennen kuin puhui selkeästi. Ja millaisia kuvia sieltä syntyikään! Tarinoita, draamaa täynnä. Useimmiten oltiin eläinmaailmassa, mikä saattoi olla piirrettyjen leffojen ansiota – tai ehkä eläimet vaan antoivat vapaamman maaston juoksuttaa mitä villeimpiä ideoita. 

Siihen asti, kunnes likka oppi kirjoittamaan, sain toimia kirjurina. Niitattuja satuvihkosia kertyi lopulta iso pahvilaatikollinen. En epäillyt hetkeäkään etteikö kuvien tekeminen kuuluisi myös hänen aikuiselämäänsä. Niin myös kävi.

Piirtäjäksi syntynyt ilmaisee itseään liki kaiken aikaa piirtämällä. Ilo jalostuu kuvina ja pelko lientyy piirtämällä. Kerran ekaluokkalaisena likka tuli koulusta jotenkin allapäin. Ehdotin, että hän menisi piirtämään tunteistaan, kuten hänellä oli pienempänä tapana tehdä aina kun tapahtui jotain myllertävää. Likka nousi laiskasti rappusia omaan huoneeseensa ja mutisi hieman vastentahtoisesti joojoonsa. Jonkin ajan kuluttua hän tuli viereeni olohuoneeseen ja sanoi, että ei sittenkään viitsinyt tehdä pelkästään surullista kuvaa.

Ja tällainen kuva sieltä tuli.

© Amelia Nyman, 1994

Kun olin saanut novellikokoelman (Mutkanlukutaito 2017) ja romaanin (Kunnes jalkasi kantavat 2019) maailmalle, alkoi päässäni leikitellä lapsille suunnattu teksti. Niin syntyi tarina linnunpoikasesta, jonka pieni poika löytää metsästä. 

Lastenkirjassa täytyy tietysti olla kuvia. Kauas ei tarvinnut katsetta suunnata. Ja kyllä, tyttäreni suostui kuvittamaan tarinani. Alkoi liki vuoden mittainen työrupeama. Tämän oli kai tapahduttava.

Jos tekstin tuottaminen on joskus vaikeaa, niin sitä on myös kuvittajan työ. Meillä ei ollut erimielisyyksiä, mutta samalla tavalla kuin kirjoittaja kipuilee valittujen sanojen, tyylin ja ties minkä kanssa, kipuilee myös kuvantekijä. Mitä tilaaja oikeasti haluaa, mitä itse haluaa, mitä lukijat haluavat? 

Vaan me saimme kirjamme valmiiksi. Kesälintuni lennä, lennä ilmestyy tämän vuoden lokakuussa. Teksti on suunnattu 6–10-vuotiaille, mutta toki sitä voi pienemmillekin lukea. Tarinaan on pujotettu asioita, jotka parhaimmillaan panevat pienet mielet pohtimaan kirjassa tehtyjen ratkaisujen järkevyyttä. 

Kesälintuni lennä, lennä on Stresa Kustannuksen syksyn 2021 julkaisuja.