Kuka olen

Pirjo puukko

Helsinkiläinen kirjailija (FM, Suomen Kirjailijaliiton jäsen), alkujaan Savonlinnasta karannut  

Ennen oman proosan kirjoittamista tein työtä sanojen ja erilaisten ilmaisumuotojen maailmoissa. Elin niin fiktion kuin asiatekstienkin äärellä.

Taustaa

Yleisradion äänitarkkailijana meni pitkä tovi kuunnelmien parissa, sen jälkeen freelance -kuunnelmaohjaajana 1988–1995. 

Dialogin ja draaman rakenteen pohdinta ajoi opiskelemaan uudelleen – ja vaihtamaan entiset aineet (filosofia, sosiologia ja viestintä) teatteritieteeseen, kirjallisuuteen ja psykologiaan. Luovan kirjoittamisen perusopinnot tein Jyväskylän yliopistossa 2012. 

Hämeen Sanomien teatterikriitikko vuodesta 1997 vuoteen 2022 (SARVin jäsen)
Hämeen ammattikorkeakoulun viestinnän lehtori vuoteen 2018 asti 

Laulutekstejä syntyi jo 80-luvulla ja niiden rustaaminen jatkui 2000-luvulle asti. Aluksi kirjoitin arkaillen pseudonyymien takaa, puhdasta iskelmää Erik Lehtiniemi -nimellä ja popimpaa Katri Leimuna. Syksyn Sävel -voiton (1991) jälkeen ryhdyin käyttämään silloista nimeäni Pirjo Nyman ja 2000-luvulla nykyistä omaani.

Pidemmän tekstin tuottamisen hinku vei luovan kirjoittamisen perusopintoihin, Oriveden opiston novellipajaan ja lopulta Mari Mörön kursseille. Mörönperän ilmapiiriä arvostavien hurmaavien kirjoittajakavereiden kanssa syntyi idea omasta kustantamosta. Niin syntyi Stresa Kustannus 2017, jossa novellikokoelma Mutkanlukutaito (2017), romaani Kunnes jalkasi kantavat (2019) ja lastenkirja Lennä lintuni, lennä (2021) on julkaistu.

Vapaa-aika

Tekstinteon ja teatterissa istumisen sekä niihin liittyvän taustatyön väleissä neulon, aina kun mahdollista. Jo vuosia olen takonut djembe-rumpua afrikkalaisten rytmien mestarin Abdoulaye Condén opissa.